Onko Meri-Rastilan rannan rakentamiselle vaihtoehtoa?

Share |

Sunnuntai 29.4.2012 klo 13.19 - Ville


Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Meri-Rastilan osayleiskaava on tällä hetkellä pöydällä Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Tämän viikon kokouksessa lautakunnalle esitettiin kaava, jossa Meri-Rastilaan suunnitteilla olevaa uutta asuinaluetta oli edelliseen ehdotukseen verrattuna jonkin verran tiivistetty metsän säästämiseksi. Nyt Meri-Rastilan ja Vartiokylänlahden väliselle metsäalueelle suunniteltu asuinalue oli pinta-alaltaan kolmanneksen pienempi kuin aiemmassa luonnoksessa. Rakennettavan alueen pinta-alan pienentäminen oli askel parempaan suuntaan, vaikka ilmaan jää edelleen sama peruskysymys siitä rakennetaanko kyseinen ranta-metsäalue vai ei ja mikä paino-arvo kaavoituksessa annetaan alueen asukkaiden mielipiteelle.

Virkistysalueelle kaavailtu rakentaminen on herättänyt runsaasti vastustusta ja Meri-Rastilassa on vuosien ajan toiminut aktiivisesti pro-Meri-Rastila liike rannansuojelun puolesta. Vuosaaren demarien taholta useaan kertaan esille tuotu kanta on ollut, että ranta-alue tulisi rauhoittaa lisärakentamiselta. Tämä merellinen alue on laajassa virkistyskäytössä ja siksi tarpeen yhä kasvavan Vuosaaren asukasmäärän käyttöön.  Modernissa hektisessä yhteiskunnassa ihmiset tarvitset lähelle kotiaan luotosaarekkeita, joissa voi käydä ulkoilemassa lenkkeilyn, kävelyn, pyöräilyn ym. muodossa.  

Asiassa on useita seikkoja, jotka vaatisivat vielä tarkempaa pohdintaa. Merkittävä lisärakentaminen Meri-Rastilaan vaatisi Vuosaaren terveyspalveluiden ja joukkoliikennekapasiteetin huomattavaa tehostamista. Onko tähän todellista valmiutta?

Meri-Rastilan oma – tuolloin uusi ja huippumoderni – terveysasema lakkautettiin vuonna 2005 ja palvelut keskitettiin Vuosaaren kauppakeskus Columbuksen lähellä sijaitsevaan palvelukeskukseen. Asukkailta tullut palaute kertoo, että jo nykyisellään resurssit siellä ovat riittämättömät ja aikoja on vaikea saada kohtuullisessa odotusajassa.  Jos alueelle rakennetaan lisää, tulisi saada varmuus siitä, että Vuosaaren terveydenhoito kapasiteettia lisätään.  

Jos jotain on Meri-Rastilaan rakennettava, niin näkisin suotavana, että alueen asukkaiden aloitteesta teetetty Our City vaihto-ehtokaava otettaisiin vielä kertaalleen vakavasti tarkasteltvaksi vaihtoehdoksi. Our City-kaavassa tavoite on nykyisen asuinalueen tiivistäminen. Alueen keskellä oleviin puistoihin tulisi lisää rakentamista, mutta arvokas ranta-alue säilyisi. Tarkennusta vaativia seikkoja tässä suunnitelmassa on, mutta harkinnalle ja päätöksille tarvittaisiin nyt lisää aikaa, joka loppuu, jos lautakunta nyt päätyy rantametsän rakentamisen kannalle.   


Kommentit

19.11.2013 2.24  anne uimonen

Meri-Rastilan ranta pitäisi kaavoíttaa pysyvästi ulkoilualueeksi, jonne ei saisi rakentaa.
Kaikki tarpeellinen tiivistämisrakentaminen pitää sallia ja ottaa ensisijaisesti käyttöön. Joutomaat ja jo luontoarvonsa menettäneet rakennetut kenttäalueet ym. pitäisi rakentaa ensin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini