Vastuullisuus on hyvä valttikortti kuntavaaleissa

Share |

Perjantai 13.4.2012 klo 8.47 - Ville


Tiuhaan eri tahojen tekeminä ilmestyvistä puolueiden kannatusmittauksista on tullut yksikeskeinen maamme poliittista ilmapiiriä ohjaavia tekijöitä. Sillä kuinka viisastagallupien tuijottaminen on ja kuinka ammattitaitoisesti tehtyjä kaikki tutkimukset ovat,ei ole juuri vaikutusta niiden paino-arvoon mediassa. Mielipidemittausten merkitystä tällä vaalikaudella on korostanut se, että suurinoppositiopuolue perussuomalaiset jättäytyi viime kevään vaalivoiton jälkeenvapaehtoisesti oppositioon ilmeisen taktisesti ”kasvamaan korkoa” sitoen oman kohtalonsaparadoksaalisesti Kreikan kohtaloon.

Nyt gallupit, jotka toivat perussuomalaiset ylös,näyttävät olevan viemässä heidät alas. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi pääsiäisen alla Ilta- Sanomissa, että kannatus kääntyy nousuun, kun Suomen Kreikalle ja muille kriisimaille antamat takaukset realisoituvat tappioiksi. Tässä voi kysyä, eikö Soinilla ole muuta poliittista agendaa kuin odottaa, että Euroopalle käy huonosti? 

Poliittisen tuulen käännökset ovat olleet viime vuosina nopeita. Tämä tekee vaaleihinvalmistautumisen ja vaaliohjelmien laadinnan haastavaksi. Neljä vuotta sittenmaailmantalouteen yhä vaikuttava globaali talouskriisi alkoi nousta tietoisuuteen samaanaikaan kuin Suomessa käytiin syksyn 2008 kuntavaalitaistelua. Jälkiviisaudella voi arvioida, ettei SDP:n kuntavaalivaaliohjelma tuolloin kaikilta osin vastannut nopeastimuuttuvaa tilannetta. 

Tähän aikaan keväästä kaikissa puolueissa suunnitellaan aktiivisesti syksynvaaliohjelmia. Näin tehdään myös SDP:ssä. Tärkeät vaalit ovatkin tulossa ja sillä vakavuudella ja innostuksella niihin on syytä valmistautua. Vaikka Suomen ja maailmantalouden merkit näyttävät nyt lupaavammilta, valmius vastata nopeisiin muutoksiin on hyvä olla korkea. SDP:n kuntavaaliohjelma olisi hyvä sekä yleisellä että paikallistasolla perustua mahdollisimman realistiselle pohjalle. Jos vaalilupauksia tehdään, niille kannattaa kertoa myös hinta ja konkreettinen esitys siitä, miten lupaus rahoitetaan. Monet ovat valmiita maksamaan paremmista kuntapalveluista, jos heille kerrotaan miten ne rahoitetaan. 

Oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus tulevat todennäköisesti olemaan hyviä vaaliteemojaensi syksyllä, vaikka tulevaisuutta emme voi ennustaa. Yleisen pettymyksen tunteen politiikkaan näyttävät nyt aiheuttavan ne, jotka ovat keränneet kannatuksensa muiden arvostelulla. Perussuomalaiset lupasivat eduskuntavaalikampanjassaan paljon, mutta käytännön teot suomalaisten hyvinvoinnin eteen ovat jääneet suuresta eduskuntaryhmästähuolimatta vähäisiksi. SDP:llä on tuoreita näyttöjä vastuullisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta tältä vaalikaudelta sekä puolueen pitkästä historiasta.Tavoitteeksi ei näin ollen pidä ottaa muuta kuin selkeä kunnallisvaalivoitto ensi syksynä.

Kirjoitus on julkaistu Demokraatti-lehdessä 12.4.2012


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini