Helsinkiin tarvitaan lisää kaupungin vuokra-asuntoja

Share |

Sunnuntai 13.5.2012 klo 16.40


Yksityisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat nykyään Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla sillä tasolla, että yhä harvemman tulot riittävät niiden maksuun. Yhä useampi kääntyy tässä tilanteessa kaupungin puoleen. Vaikka Helsingin kaupunki on Suomen suurin yksittäinen vuokranantaja, sillä on 44 000 asuntoa, yhä useampi jää täällä ikuiseen asuntojonoon. Viikko sitten ilmestyneen Helsingin Sanomien (HS 5.5.12) mukaan jonottajia on nyt yli 22 000.

Pienituloisten tilannetta on vaikeuttanut se, että ns. yleishyödylliset tahot, kuten VVO on nostanut vuokriensa tason lähemmäs yksityisiä markkinoita. Näin siitä huolimatta, että VVO:n talot on siinä missä kaupunginkin rakennettu valtion tuella. Tästä huolimatta keskineliövuokra on kolmanneksen kaupunkia korkeampi (13.77), mikä on omiaan lisäämään hakupainetta kaupungin suutaan.

Matkaa yksityisen sektorin keskitasoon VVO:n vuokrissa on enää muutama euro, joten voidaan kysyä miten valtion tuen ehtona ollut yleishyödyllisyys tässä toteutuu? Tätä taustaa vasten on myönteistä, että asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) on tänä keväänä tarttunut valtion tuella rakennettujen asuntojen korkeisiin vuokriin ja luvannut niistä perusteellisen selvityksen.   

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tilanne on Helsingissä jo nykyisellään kriittinen ja uhkaa entisestään vaikeutua tulevaisuudessa, koska 600 000 helsinkiläisen rajapyykki ylitetään todennäköisesti tänä vuonna. Viime vuoden lopussa asukkaita oli noin 595 500 ja Helsinkiin muuttaa keskimäärin 6000 uutta asukasta vuodesta.

Helsinki on maan pääkaupunki sekä merkittävä työ- ja opiskelupaikka, joka tarvitsee kehittyäkseen uusia asukkaita. Asuntopula voi ennen pitkää johtaa työvoimapulaan, monista muista ongelmista puhumattakaan. Esimerkiksi opiskelija-asuntojen niukka saatavuus aiheuttaa jo nyt joka syksynä ongelmia ja vaikeuttaa monen nuoren mahdollisuuksia aloittaa joustavasti opintonsa kaupungin oppilaitoksissa. Vaikeudet saada asuntoa, eivät ole omiaan lyhentämään tavoitteiden mukaan opiskelu-aikoja.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen vaikeutumisesta saattaa tulla tulevaisuudessa este kaupungin kehittymiselle ja siksi vuokra-asuntopulaan on Helsingissä tartuttava kaikella vakavuudella. Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta kaupungin vuokra-asunto tuotannon merkittävä lisääminen olisi askel oikeaan suuntaan. Tänä vuonna uusia kaupungin vuokra-asuntoja valmistuu Helsinkiin noin kolme sataa ja ensi vuonna hieman yli 500. Vaikka ylöspäin ollaan matkalla, varaa lisätä yhä on. Tärkeätä on myös uusien vuokra-asuntojen sijoittaminen tasaisesti eripuolille kaupunkia sekä se, että kaupungin kohteiden asukasviihtyvyydestä ja asumisturvallisuudesta huolehditaan aivan siinä missä muissakin kohteissa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini