Puheenjohtajapäivien ajatuksia

Share |

Perjantai 2.3.2012 klo 11.22 - Ville


Osallistuin viime viikonloppuna toista kertaa puolueosastoni Vuosaaren demarien puheenjohtajana Vantaalla järjestetyille kaksipäiväisille SDP:n puheenjohtajapäiville, jotka kokosivat Rantasipi Airportiin osastojen puheenjohtajia eripuolilta maata. Tapahtumasta jäi minulle innostunut vaikutelma ja jälkikeskusteluiden sekä Facebook kommenttien pohjalta en ollut ainut joka palasi kotiin virkistyneenä ja uusia ideoita täynnä.

SDP:n kannatus ei ole ollut viime vuosina paras mahdollinen ja monien muiden ohella olen paljon pohtinut, että mistä tämä johtuu ja mitä asialle olisi tehtävissä. Miten SDP voisi nousta jälleen suurimmaksi puolueeksi? Eduskuntavaaleissa saavutettiin kovalla vaalityöllä torjuntavoitto ja toiseksi suuremman puolueen asema. Viimeaikoina kannatus on gallupeissa ollut kuudentoista prosentin luokkaa. Hallitusvastuun ohella syynä tähän on varmasti alavireiset presidentinvaalit. Gallupit eivät äänestä, mutta jotain suuntaa ne antavat ja vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin.

Tällä viikolla Demokraatti -nimen ottanut ex-Uutispäivä Demarin toimittaja kysyi minulta ja muutamilta muilta puheenjohtajapäivien aluksi kommenttia, että miten SDP:n kannatus saadaan nousuun. Painotin vastauksessani kentän ja puolueen johdon vielä nykyistä tiiviimpää ja yhteistyötä. Kaikkien SDP:ssä toimivien tulee tuntea, että teemme työtä samojen päämäärien eteen hyvässä keskusteluyhteydessä toisiimme. Tämä on pohja sille, että kenttätoimintaan saadaan lisää aktiiveja. Nykyaikana ihmiset pohtivat tarkoin ajankäyttöään ja lähtevät mukaan sellaiseen vapaa-ajan toimintaan, jonka kautta he kokevat voivansa vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Vantaan päivät oli hyvä esimerkki siitä, että oikeaan suuntaan ollaan menossa. SDP uudistuu koko ajan ja valmiudet vastata viimeisen noin kymmenen vuoden aikana muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin kehittyvät jatkuvasti. Kuntavaaliteemoja ja vaalityökaluja pohdittiin Vantaalla yhteisissä työpajoissa joiden tuloksia jaettiin sunnuntaiaamuna konferenssikeskuksen suuressa salissa. Optimismi, yhdessä tekeminen, harkittu ehdokasasettelu ja ajoissa liikkeellä oleminen korostuivat ryhmien aikaansaannoksissa selkeiden vaaliteemojen ohella.

Hokkus pokkus ratkaisua kannatuksen nostamiseen ei ole. Ensi kesän puoluekokouksessa tehtävänsä jättävä nykyinen puoluesihteeri Mikael Jungner korosti puheenvuorossaan sitä, että SDP:n kannatus saadaan nousuun vain pitkäjänteisellä kenttätyöllä. Mikään yksi puoluejohdon puheenvuoro tai vastaava ei voi asiaa ratkaisevasti muuttaa.  Vastuu on meillä kaikilla eripuolilla maata. Tämän vastuun kantamiseen ja tehokkaan kunnallisvaalityön tekemiseen antavat hyviä uusia välineitä Vantaalla ennakkoesitellyt puolueen uudet kotisivut, jotka ovat nyt kaikkien katsottavista. Niiltä voi mm. ladata vaalitöissä avuksi olevaa materiaalia. Uusia kotisivuja katsellessa tuli oikeasti sellainen olo, että tästä on konkreettista apua puolue-osaston toiminnassa. Se on paljon sanottu nykyisenä nettiyltäkylläisyyden aikana.

Sen pohdinta, miten SDP voisi nousta jälleen suurimaksi puolueeksi, ja mikä on sosialidemokratian ydinsanoma tälle ajalle, varmasti vielä jatkuu. Puheenjohtajapäivien annilla on kuitenkin hyvä edetä kohti kesän puoluekokousta ja kuntavaaleja ja muistaa, että kansanliikkeenä SDP:n menestys on kiinni kaikista sen aktiiveista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini